Discussion about this post

User's avatar
kees's avatar
8dEdited

In 1917 was er een pacificatie tussen sociaal-democratie en confessionelen waarbij universeel kiesrecht werd uitgeruild tegen overheidsfinanciering van onderwijs op christelijke grondslag. Ergens rond het moment dat Rutte het credo 'Windmolens draaien op subsidie' afzwoer hebben de kapitalisten een uitruil gedaan met de 'progressieven'. De staat dient voortaan als een verdienmodel van het grootkapitaal op voorwaarde dat de progressieven een bullshitbaneneconomie in stand mogen houden waarmee de empathiewaan bevredigd kan worden.

Je leest dit in de woorden: ''beleidsmatige aanpassingen die in principe goed zijn – een diverser politiekorps in grote steden, statushouders een dak boven het hoofd bieden''. waarom is dit in principe goed? Het is voor een paar kleine groepen heel erg voordelig, en voor de meerderheid bijzonder onvoordelig. Het tegendeel blijkt in de praktijk. Homogener organisaties presteren beter. Statushouders is een Nederlands verzinsel, omdat er heel veel landen zijn die het fenomeen niet kennen. En zijn deze mensen echt wel zo geholpen?

Een voorbeeld van de 21ste eeuwse uitruil is de privatisering van de Ziektewet. De verzekeringsbranche likte zijn wonden na de woekerpolis-en kostenstructurenschandalen waardoor het levenbedrijf zijn gat lag. Onder inverse Midas Asscher is toen de loondoorbetalingsverplichting bij ziekte van twee jaren ingevoerd. Dat ging in de praktijk echt faliekant fout en je zou denken dat fouten hersteld worden en het oude systeem weer terug ingevoerd zou worden.

Geen enkele kleine ondernemer kan de verzekeringspremie permitteren en er heeft een massale uitstoot van personeel plaatsgevonden. Kleine bedrijven kunnen niet twee jaar lang twee salarissen betalen voor hetzelfde werk. Herinnert u zich nog dat vroeger de CV-ketel vaak door twee mannen werd gedaan? Er waren toen zoveel bedrijfjes met een paar man personeel. Nu niet meer, en daarom kunnen er geen warmtepompen, zonnepanelen of elektriciteitsnetten worden aangelegd. Die bedrijvigheid is er niet meer. Alleen nog grote conglomeraten die op nul urencontracten werknemers uit Polen, Roemenie en Bulgarije inhuren. Riep daar iemand loonconcurrerentie in het Huize Avondrood? En de verzekeringsmaatschappijen waren ook niet geholpen.

Overheid en semi-overheid zijn eigen-risico dragers voor ziekteverzuim. Zij verzekeren niet en kunnen dat zich gemakkelijk permitteren. Twaalf jaar lang therapeutisch een uurtje in het week herintreden is geen enkel probleem in het onderwijs. De lump sum wordt gewoon verhoogd. Bovendien op een dergelijke werknemer kan je een leger aan gogen/logen/sofen met BV-tjes en leasebak loslaten om cursussen over ziekteverzuim, herintreden, vernieuwde werkvormen etc. te promoten. Vaak blijken die BV-tjes in handen van vrinden van het bestuur en als de BV-tjes het heel er goed doen dan consolideren we ze onder een holding die we aan de VC verkopen. Een niet nader te noemen lagere school in het Zuiden van het Land heeft op die manier het speelkwartier in de ochtend van lagere schoolkinderen weten te financialiseren door Juf Elles te ontslaan van haar toezichthoudende taak en deze uit te besteden aan een private oppasorganisatie. Er is dus wederom een publieke geldstroom op gang gekomen richting de private sfeer, zeg maar de VVD-vrinden. Dat die private oppasorganisatie een stelletje dombo's inhuren die net als Juf Elles ook zitten te swipen tijdens het speelkwartier is niet van belang. De economie is namelijk weer gegroeid volgens zowel de VVD als GL/PvdA.

Een stijging van de zeespiegel met 20 meter zou wel een boel problemen oplossen. Waarom? Omdat binnenkort huisdieren tot sociaal grondrecht worden verklaard en tot punt van permanent zorg van de regering. Dan kan de rekening van de dierenarts uit de Participatiewet worden vergoed. Hierop wordt geanticipeerd door de boys uit de City die dierenartsenpraktijken aan het opkopen en consolideren zijn. De prijzen voor dierenzorg nemen schrikbarend toe. Zie de recente klaagzang van Ewald Engelen op X over de rekening van de dierenarts. Tsja, wie met een dierenpoes trouwt, moet op de blaren zitten.

Expand full comment
1 more comment...

No posts